زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

حکم زره‌سازی (قرآن)





خداوند آهن را برای حضرت داود علیه‌السّلام نرم کرد و صنعت زره‌سازی را به او آموخت و او اول کسی بود که زره و لباس رزم را اختراع کرد و آن را می‌فروخت و از بهاء آن خودش و عیالاتش خورده و زیادی آن را تصدق میداد.


۱ - وظیفه داود



حضرت داود علیه السلام، موظف به ساختن زره‌هایی کامل، فراخ و به اندازه، بود.
«ان اعمل سـبغـت وقدر فی السرد..؛ (و به او گفتیم:) زره‌های کامل و فراخ بساز، و حلقه‌ها را به اندازه و متناسب کن! و عمل صالح بجا آورید که من به آنچه انجام می‌دهید بینا هستم.»

۱.۱ - تناسب در بافت زره


کلمه "سابغات" جمع سابغة است، که به معنای زره فراخ است. و کلمه "سرد" به معنای بافتن زره است. و اینکه فرمود: "قدر فی السرد- در بافتن زره تقدیری بگیر" معنایش این است که حلقه‌های زره را اندازه گیری کن، تا با هم مناسب شوند. و جمله "ان اعمل... " یک نوع تفسیر است برای جمله" و النا له الحدید".

۱.۲ - مخترع لباس رزم


ان اعمل سابغات یعنی باو گفتیم که از آهن زره‌های کاملی بساز و خداوند تعالی آهن را برای داود نرم ساخت برای آنکه دوست می‌داشت که از زحمت و دست رنج خود بخورد و زندگی کند، پس آهن را نرم کرد برای او و صنعت زره‌سازی را به او آموخت و او اول کسی بود که زره و لباس رزم را اختراع کرد و آن را میفروخت و از بهاء آن خودش و عیالاتش خورده و زیادی آن را تصدق میداد.
از حضرت صادق (علیه‌السّلام) روایت شده که فرمود، خدا به داود وحی نمود تو خوب بنده‌ای هستی مگر آنکه تو از بیت المال میخوری، پس داود چهل روز گریه کرد، پس خدا آهن را برای او چون موم نرم ساخت و هر روز یک زره می‌ساخت و به هزار درهم می‌فروخت، پس ۳۶۰ زره ساخت و به- ۳۶۰۰۰۰ هزار درهم فروخت و از بیت المال بی نیاز شد.

۲ - صنعت زره‌سازی



صنعت زره‌سازی، کاری مشروع در آیین حضرت داود (علیه‌السّلام) بود.
«ان اعمل سـبغـت وقدر فی السرد..؛ (و به او گفتیم:) زره‌های کامل و فراخ بساز، و حلقه‌ها را به اندازه و متناسب کن! و عمل صالح بجا آورید که من به آنچه انجام می‌دهید بینا هستم.»

۲.۱ - محکم کاری در صنعت


در واقع خداوند به داود دستوری می‌دهد که باید سرمشقی برای همه صنعتگران و کارگران با ایمان جهان باشد، دستور محکم کاری و رعایت دقت در کیفیت و کمیت در مصنوعات، آن چنان که مصرف کنندگان به خوبی و راحتی بتوانند از آن استفاده کنند، و از استحکام کامل برخوردار باشد.
به داود می‌گوید: زره را گشاد و راحت درست کن، تا جنگجو به هنگام پوشیدن در زندان گرفتار نشود، نه حلقه‌ها را بیش از اندازه کوچک و باریک کن که حالت انعطاف خود را از دست بدهد، و نه زیاد درشت و بی قواره که گاه نوک شمشیر و خنجر و نیزه و تیر از آن بگذرد، همه چیزش به اندازه و متناسب باشد.
خلاصه اینکه: خداوند هم" ماده" اصلی را به مقتضای" النا له الحدید" در اختیار داود گذاشت، و هم طرز صورت بخشیدن و ساختن زره را به او آموزش داد، تا محصولی کامل از این" ماده" و" صورت" فراهم گردد.

۳ - پانویس


 
۱. سبا/سوره۳۴، آیه۱۱.    
۲. طباطبائی، سیدمحمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۵۴۶.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ذیل آیه.    
۴. سبا/سوره۳۴، آیه۱۱.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۸، ص۳۱.    


۴ - منبع



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم زره سازی».    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.